EnglishFrenchGermanTurkish

EnglishFrenchGermanTurkish

EnglishFrenchGermanTurkish

EnglishFrenchGermanTurkish

"Parmak İzi" etiketli kararlar

2021/1258

16/12/2021
Konu: İş akdi sona eren çalışanın özel nitelikli verisinin hukuka aykırı işlenmesi

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

İlgili kişi tarafından Kurul’a iletilen olayda, veri sorumlusunun ilgili kişiyi açık rıza vermeye zorladığı, açık rızaya dayanmayan şekilde biyometrik verinin işlendiği ve gizlilik politikasının olmadığı belirtilmiştir. Kurul tarafından yapılan incelemede tarafların eşit konumda olmaması dolayısıyla iş sözleşmesi içerisinde bulunan rıza metnine verilen onayın özgür irade kapsamında değerlendirilemeyeceği, şirkete girerken parmak izi ve yüz tarama verilerini güvenliğin sağlanması amacıyla işlenmesi savunması orantısız bulunmuş ve ölçülülük ilkesine aykırı olduğu değerlendirmiştir. Bununla birlikte, gizlilik politikasının ise kanuni bir yükümlülük olmadığı belirtilmiştir. Sonuç olarak, biyometrik veri işleme faaliyetinin ölçülülük ilkesine aykırılığı kapsamında Kanun’un 18’inci maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendi uyarınca 125.000 TL idari para cezası uygulanmasına karar vermiştir.

Ceza: 125.000-TL İdari para cezası uygulanmıştır.

2020/915

01/12/2020
Konu: Belediyede memur olarak görev yapan ilgili kişinin, veri sorumlusu bünyesinde işe giriş çıkış takibinin biyometrik veri işlenerek yapılması hakkında.

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

Karara konu olayda ilgili kişi tarafından veri sorumlusu bünyesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışan memur olduğu, veri sorumlusu bünyesinde personel giriş çıkışlarının takibi için parmak izi okuma cihazları ile kişisel verilerinin, her personel için parmak izi bilgilerinin alındığı ve sisteme tanıtıldığı, bu konudaki uygulama için kendisine ait olan parmak izi bilgilerinin veri sorumlusunun kayıt sisteminden, kağıt ortamından ve elektronik ortamdan silinmesi ve kendisine bilgi verilmesi talebiyle veri sorumlusuna başvuru yaptığı; kendisine verilen cevapta sistemlerinden bu bilgilerin silinemeyeceğinin beyan edildiği, parmak izi bilgilerinin onayı olmadan işlenemeyeceği ve resmi başvuru yapmasına rağmen verilerinin silinmesi isteğinin kabul edilmediği belirtilmiştir. Kurulun yapmış olduğu inceleme sonucunda, parmak izi verisi ile belediye binasına giriş yapmanın ölçüsüz bir tedbir olduğuna karar verilmiş, veri sorumlusu belediye, parmak izlerini imha etmesi ve kuruma bildirmesi konusunda talimatlandırılmıştır.

Ceza: İdari para cezası verilmemiştir.

2019/165

31/05/2019
Konu: Spor salonu hizmeti sunan iki ayrı şirketin (veri sorumluları), üyelerinin giriş-çıkış kontrolünde el-avuç okutma sistemine geçilmesi, kaydı tutulan üyelere ait vesikalık fotoğraf, son ziyaret saati gibi bilgilerin herkesin görebileceği bir TV ekranında yansıtılması gibi biyometrik verileri de içeren bazı özel nitelikli kişisel verileri işlemesi ve bu bilgilerin güvenli şekilde muhafaza edildiğinden şüphe duyulması üzerine.

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

Kurulun vermiş olduğu kararda, veri sorumlusu spor salonlarında özel nitelikli kişisel veri işlendiğini (biyometrik veriler), üye doğrulama işleminin biyometrik veri işlemeksizin başka yöntemlerle de gerçekleştirilebileceğini vurgulamıştır. Ayrıca Özel Nitelikli Kişisel Veri işlenmesi için kanunda açıkça hüküm bulunmaması halinde açık rıza gerektiği ve açık rızanın da servis/hizmet alımına bağlı olmaması gerektiğini dile getirmiştir. Bunun sonucunda Kurul, KVKK’nın 4’üncü maddesi gereği Kişisel Veri işleme ilkelerine aykırılık bulunduğuna ve 12’nci maddesinin 1 numaralı fıkrası gereği açık rızanın alınmadığı tespitiyle idari para cezası uygulanmasına karar vermiştir. Ayrıca Kurul bugüne kadar işlenen ve muhafaza edilen el, parmak ve avuç izi ile ilgili verilerin KVKK’nın 7’nci Maddesi gereği ivedilikle yok edilmesi, eğer ilgili özel nitelikteki verilerin üçüncü kişilere aktarılması söz konusu ise, yok edilmeye yönelik işlemlerin bu verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere ivedilikle bildirilmesinin sağlanması hususunda veri sorumlularının talimatlandırılmasına karar verilmiştir.

Ceza: İdari para cezası uygulanmış, miktar açıklanmamıştır.

2019/81

25/03/2019
Konu: Spor salonu hizmeti sunan iki ayrı şirketin (veri sorumluları), üyelerinin giriş-çıkış kontrolünde el-avuç okutma sistemine geçilmesi, kaydı tutulan üyelere ait vesikalık fotoğraf, son ziyaret saati gibi bilgilerin herkesin görebileceği bir TV ekranında yansıtılması gibi biyometrik verileri de içeren bazı özel nitelikli kişisel verileri işlemesi ve bu bilgilerin güvenli şekilde muhafaza edildiğinden şüphe duyulması üzerine.

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

Kurulun vermiş olduğu kararda, veri sorumlusu spor salonlarında özel nitelikli kişisel veri işlendiğini (biyometrik veriler), üye doğrulama işleminin biyometrik veri işlemeksizin başka yöntemlerle de gerçekleştirilebileceğini vurgulamıştır. Ayrıca Özel Nitelikli Kişisel Veri işlenmesi için kanunda açıkça hüküm bulunmaması halinde açık rıza gerektiği ve açık rızanın da servis/hizmet alımına bağlı olmaması gerektiğini dile getirmiştir. Bunun sonucunda Kurul, KVKK’nın 4’üncü maddesi gereği Kişisel Veri işleme ilkelerine aykırılık bulunduğuna ve 12’nci maddesinin 1 numaralı fıkrası gereği açık rızanın alınmadığı tespitiyle idari para cezası uygulanmasına karar vermiştir. Ayrıca Kurul bugüne kadar işlenen ve muhafaza edilen el, parmak ve avuç izi ile ilgili verilerin KVKK’nın 7’nci Maddesi gereği ivedilikle yok edilmesi, eğer ilgili özel nitelikteki verilerin üçüncü kişilere aktarılması söz konusu ise, yok edilmeye yönelik işlemlerin bu verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere ivedilikle bildirilmesinin sağlanması hususunda veri sorumlularının talimatlandırılmasına karar verilmiştir.
Kurul konuya dair GDPR, WP29 kararı, Danıştay ve AİHM kararları incelenmiş. Sonuçta spor salonunda başka şekilde kimlik doğrulaması yapılabilecekken biyometrik veri toplanması ölçülülüğe, rıza alınmaması da kanuna aykırılık. Ayrıca rızanın mal ve hizmete bağlanması da rızayı zedeler.

Ceza: İdari para cezası uygulanmış, miktar açıklanmamıştır.