EnglishFrenchGermanTurkish

EnglishFrenchGermanTurkish

EnglishFrenchGermanTurkish

EnglishFrenchGermanTurkish

"ispat" etiketli kararlar

2023/1548

07/09/2023

Konu: İlgili kişinin açık rızası alınmadan ses kaydının alınması, paylaşılması ve mahkeme dosyasına sunulması hakkında inceleme.

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

“Veri sorumlusu ve yüklenici firma arasında akdedilen hizmet alım sözleşmesi, eklerinde bulunan teknik şartname, tedarikçilere ve yüklenicilere yönelik çalışma ilkeleri taahhütnamesi, gizlilik sözleşmesi ve KVK taahhüdü gibi belgeler çerçevesinde bir asıl işveren-alt işveren ilişkisi kurulmuştur. İş Kanunu’nun 2. maddesinin (6) numaralı fıkrasına göre, asıl işveren-alt işveren ilişkisi, işletmenin gereği ve teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçileri sadece o işyerinde çalıştıran işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan bir ilişkidir. Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak doğan yükümlülüklerinden sorumludur. İş Kanunu’na uygun olarak kurulan bu ilişkiden doğan yükümlülüklerde asıl işveren ve alt işveren açısından müteselsil sorumluluk esası benimsenmiştir. Veri sorumlusu ile yüklenici firma arasında da asıl işveren-alt işveren ilişkisi bulunduğundan, hizmetlerin hukuka uygun olarak yerine getirilmesinde sözleşme ve eklerinden kaynaklanan sorumluluklar mevcuttur. İlgili kişi, sayaç okuma, açma, kesme ve sahada yaşanan usulsüzlükleri rapor etme görevi ile yüklenici firma bünyesinde çalışan bir işçidir. Ancak İş Kanunu’nun 25. maddesinin (2) numaralı fıkrasının (e) bendi uyarınca “”İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması”” nedeniyle iş sözleşmesi feshedilmiştir. Feshin hukuka uygunluğu yargı merciine intikal eden bir konudur ve bu süreçte feshe gerekçe kılınan ses kaydının işveren tarafından muhafaza edilmesi ile mahkeme dosyasına sunulması hususları değerlendirilmelidir. İlgili kişiye ait ses kaydı, uyuşmazlık konusunun gerçekleşip gerçekleşmediği hakkında bir delil niteliği taşımaktadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 190. maddesi, ispat yükünün iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa ait olduğunu belirtmektedir. Ancak, hukuka aykırı olarak elde edilen delillerin dikkate alınamayacağı HMK’nun 189. maddesi ile belirtilmiştir. İzinsiz ses kaydının, belirli durumlarda Türk Ceza Kanunu’na aykırı olmadığı ve hukuka uygun delil niteliği taşıdığı Yargıtay içtihatları tarafından kabul edilmiştir. İşverenin iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmesini ispat etme imkânı olmadığı durumlarda veya kaybolma ihtimali bulunan kanıtların korunması amacıyla alınan ses kaydı, hukuka uygun delil olarak kabul edilebilmektedir. Veri sorumlusu tarafından Kurum kayıtlarına intikal eden cevabi yazıda, ses kaydının herhangi bir personel ile paylaşılmadığı, şifreli diske aktarılarak ve gerekli idari ve teknik tedbirler alınarak güvensiz ortamdan silinmesinin sağlandığı ve yasal saklama süresi ile sınırlı, şifreli bir biçimde muhafaza edildiği belirtilmiştir. İlgili kişinin ses kaydının erişim yetkisi olmayan işçiler tarafından dinlendiğine dair iddialar ise dosya içerisinde tevsik edilememiştir.

Sonuç olarak, iş sözleşmesinin feshine neden olan ses kaydı, Kanun’un 8. maddesinin (2) numaralı fıkrasının atfı ile Kanun’un 5. maddesinin (2) numaralı fıkrasının (e) bendinde yer alan “”Bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması için veri işlemenin zorunlu olması”” hükümleri doğrultusunda Kanuna uygun bir şekilde mahkeme dosyasına sunulmuştur. İlgili kişinin ses kaydının erişim yetkisi olmayan işçiler tarafından dinlendiğine ilişkin iddialar ise dosya kapsamında tevsik edilememiştir. Bu nedenle, veri sorumlusu hakkında herhangi bir işlem yapılmasına gerek bulunmamaktadır.”

Ceza: Herhangi bir işlem yapılmamıştır.

İlgili GDPR kararlarını görmek ister misin?

Türkçe dilinde GDPR karar özetlerini görmek ister misin?