EnglishFrenchGermanTurkish

EnglishFrenchGermanTurkish

EnglishFrenchGermanTurkish

EnglishFrenchGermanTurkish

"Gizlilik Politikası" etiketli kararlar

2021/1258

16/12/2021
Konu: İş akdi sona eren çalışanın özel nitelikli verisinin hukuka aykırı işlenmesi

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

İlgili kişi tarafından Kurul’a iletilen olayda, veri sorumlusunun ilgili kişiyi açık rıza vermeye zorladığı, açık rızaya dayanmayan şekilde biyometrik verinin işlendiği ve gizlilik politikasının olmadığı belirtilmiştir. Kurul tarafından yapılan incelemede tarafların eşit konumda olmaması dolayısıyla iş sözleşmesi içerisinde bulunan rıza metnine verilen onayın özgür irade kapsamında değerlendirilemeyeceği, şirkete girerken parmak izi ve yüz tarama verilerini güvenliğin sağlanması amacıyla işlenmesi savunması orantısız bulunmuş ve ölçülülük ilkesine aykırı olduğu değerlendirmiştir. Bununla birlikte, gizlilik politikasının ise kanuni bir yükümlülük olmadığı belirtilmiştir. Sonuç olarak, biyometrik veri işleme faaliyetinin ölçülülük ilkesine aykırılığı kapsamında Kanun’un 18’inci maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendi uyarınca 125.000 TL idari para cezası uygulanmasına karar vermiştir.

Ceza: 125.000-TL İdari para cezası uygulanmıştır.

2021/85

03/02/2021
Konu: İlgili kişinin Kanunun 11’inci maddesi kapsamındaki başvurusuna veri sorumlusu tarafından verilen cevabın yeterli bulunmaması.

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

İlgili kişinin ürün siparişi verdiği, bu işlem ve veri sorumlusunun e-bültenine kayıt olması esnasında kişisel verilerini işlenmesine ilişkin bir aydınlatmanın bulunmadığı, 26.06.2019 tarihinde veri sorumlusundan buna ilişkin bilgi talep ettiği, veri sorumlusunun 23.07.2019 tarihindeki cevabının ise yeterli bulunmadığı; zira veri sorumlusunun internet sitesinde bulunan ‘‘Kişisel Veriler Politikası’’ (Politika bölümünün bir aydınlatma olmadığı, ‘‘belirli ve açık’’ olmadığı, Politikada IP, Çerez gibi verilerin sayıldığı ancak verilen cevapta bu konulara ilişkin bir bilgilendirmenin yapılmadığı, cevap metni ile Politika’nın çeliştiği, Politikada veri bazında bir bilgilendirmenin bulunmadığı belirtilmiştir. Kurul tarafından gerçekleştirilen incelemeler sonucunda, veri sorumlusunun detaylı bilgilendirme için ilgili kişileri Aydınlatma Metnine yönlendirmesi gerekliliğini yerine getirmediği, veri sorumlusunun internet sitesinin en alt bölümünde bir link olarak yer alan politika metninin internet sitesinden alışveriş yapan ilgili kişilerin aydınlatıldığını ispatta yetersiz kaldığı belirtilmiştir. Bu kapsamda, veri sorumlusuna idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

Ceza: İdari para cezası verilmemiştir.

2020/766

08/10/2020
Konu: Bir banka tarafından Kurul Kararı ile verilen talimatların gereğinin yerine getirilmemesi hakkında.

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

İlgili kişi tarafından veri sorumlusu banka hakkında; internet sayfasında aydınlatma metni yerine veri sorumlusunun Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Korunması Politikasına link verildiği, aydınlatma yükümlülüğünün gereğince yerine getirilmediği belirtilmiştir. Kurul tarafından yapılan incelemeler neticesinde, veri sorumlusunun aydınlatma metninde Aydınlatma Yükümlülüğünün Yerine Getirilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ hükümlerine uygun olarak kişisel verilerin hangi kişisel veri işleme şartına dayanılarak işlendiğine ilişkin ayrıntılı bilgiye yer verilmediği, yalnızca KVKK’nın5înci ve 6’incı maddelerinin ilgili fıkra ve bentlerine yer verilmesiyle yetinildiği, aydınlatmanın kişisel verilerin elde edilmesi sırasında ve faaliyet bazlı olarak yerine getirilmesi gerektiği talimatına ilişkin olarak cevap yazısı ile ekinde herhangi bir ifadeye ve tesvik edici belgeye yer verildiğinden bahisle aydınlatma yükümlülüğünün usulüne uygun şekilde yerine getirilmemesi dolayısıyla KVKK’nın 15’inci maddesinin 5 numaralı fıkrasına aykırı hareket edildiğine kanaat edilerek KVKK’nın 18’inci maddesinin 1 numaralı fıkrasının c bendi uyarınca veri sorumlusu hakkında idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

Ceza: 120.000,00-TL idari para cezası uygulanmıştır.

2019/296

01/10/2019
Konu: Bir operatör şirketinin, ilgili kişinin internet sitesi üzerinden yapmış olduğu başvurusunu kimlik teyidi yapamadığı gerekçesiyle reddetmesine ilişkin olarak Kurula yapılan başvuru.

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

İlgili kişinin bireysel olarak faturalı telekomünikasyon ve buna bağlı hizmetler aldığı Operatör Şirketine (Şirket) internet sitesi üzerinden yapmış olduğu başvurusunun, Şirketin internet sitesinde bulunan KVKK başvuru formunun doldurularak noter aracılığıyla veya elektronik imzalı e-posta ile iletilmediğinden bahisle kimlik teyidi yapılamadığı gerekçesiyle reddedilmesi sonucu Kurulun yapmış olduğu inceleme sonucunda; Şirketçe kimlik teyidi sağlamak amacıyla yalnızca noter kanalı veyahut e-imza ile başvuruda bulunabileceğinin bildirilmesi sonucu Kanun’da ya da Tebliğ’de öngörülmeyen maddi bir külfet getirilmesinin ve ilgili kişinin bu şekilde yanlış yönlendirilmesi suretiyle söz konusu KVKK talep formunu doldurarak usule uygun bir başvuru yapma hakkının engellenmesinin Tebliğ’in 6’ncı maddesinde sayılan hukuka uygunluk ve dürüstlük kuralı ile bağdaşmayacağı dikkate alındığında, Tebliğ hükümlerine uyum konusunda azami dikkat ve özenin gösterilmesi hususunda Şirketin talimatlandırılmasına karar verilmiştir.

Ceza: İdari yaptırım uygulanmamıştır.