EnglishFrenchGermanTurkish

EnglishFrenchGermanTurkish

EnglishFrenchGermanTurkish

EnglishFrenchGermanTurkish

"Aydınlatma yükümlülüğü" etiketli kararlar

2022/224

10/03/2022
Konu: Bir bankanın çağrı merkezinin ilgili kişinin rızası olmadan üçüncü kişiyle verisini paylaşması hakkında karar.

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

Kurula ilgili kişi tarafından iletilen şikayette ilgili kişinin Banka ATM’sinde bulduğu kartın sahibine açık rızası olmadan isim, soy isim ve telefon numarasının paylaşıldığı ve bu konuda bankanın aydınlatma hükümlülüğünü yerine getirmediği belirtilmiştir. Kurul tarafından yapılan incelemede KVKK 12’nci maddesi kapsamında gerekli yükümlülükleri yerine getirmemesi dolayısıyla KVKK 18’inci Maddesi uyarınca idari yaptırım uygulanmasına karar vermiştir. Bankanın internet sitesinde ‘Bize Ulaşın’ bölümünden başvuruda bulunurken bankanın ilgili kişiye gerekli aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirdiği anlaşılıp bu konuda yapacak bir işlem olmadığına karar vermiştir.

Ceza: İdari para cezası verilmiştir.

2021/1214

02/12/2021
Konu: Bir üniversite tarafından verilen eğitimde eğitim alan kişilerin kişisel verilerini içeren yoklama listesinin diğer katılımcılar tarafından görülebilir şekilde düzenlenmesi.

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

Karar’a konu olan olayda, ilgili kişinin Bakanlık tarafından eğitim verilmesi için görevlendirilen bir Üniversite Eğitim Merkezinin  eğitim programına katıldığı, eğitim süresince kursiyerlerin isimlerinin ve T.C. kimlik numaralarının yer aldığı yoklama listelerinin elden elde dolaştırılarak imzalandığı, ayrıca Üniversite ve Bakanlık tarafından kişisel verilerin işlenmesine dair ilgili kişiye aydınlatma yapılmadığı, konuyla ilgili Bakanlığa ve Üniversiteye ayrı ayrı başvuruda bulunduğu, Bakanlığın başvuruya cevap vermediği, Üniversitenin cevabında ise yoklama listelerinin Bakanlık tarafından hazırlandığı ve imza alınmasının  yükümlülükleri olduğunun ifade edildiği belirtilerek şikayette bulunulmuştur. Kurul tarafından yapılan inceleme sonucunda KVKK’nın 15’inci maddesinin (5) numaralı fıkrası çerçevesinde; veri sorumlusu Üniversiteye eğitim verilirken kursiyerlere ait kişisel verilerin işlenmesi sürecinde KVKK’nın “Veri sorumlusunun aydınlatma yükümlülüğü” başlıklı 10’uncu maddesi ve Tebliğ’de yer verilen hükümlere uygun olacak şekilde bir uygulama geliştirmesi ve bu hususa ilişkin olarak Kurula bilgi verilmesi yönünde talimat verilmesine hüküm verilmiştir.

Ceza: İdari yaptırım uygulanmamıştır.

2021/389

20/04/2021
Konu: Bir sigorta şirketi tarafından hizmetin açık rıza şartına bağlanması hakkındaki ihbar hakkında.

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

Karara konu olayda, ihbar eden ilgili kişinin bir sigorta şirketinden (Şirket) bireysel emeklilik sözleşmesi (BES) yaptırdığı, Şirketin internet sayfasından poliçe bilgilerine ulaşmak için giriş yapmaya çalıştığında bir onay kutucuğu sunularak kişisel verilerin işlenmesine rıza göstermek zorunda bırakıldığı, bu kutucuğu işaretlememesi halinde hiçbir işlem yapamayacağının anlaşıldığı, ancak kişisel verilerinin işlenmesine onay vermek zorunda bırakılmasının hukuka aykırı olduğu belirtilerek KVKK kapsamında gereğinin yapılması talep edilmiştir. Kurulun yapmış olduğu inceleme sonucunda; Kanunun 5’inci maddesinde yer alan diğer işleme şartları mevcut iken ilgili kişilerin açık rızasının alınmasının Kanunun 4 üncü maddesinde yer alan “hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olma” ilkesine aykırı olduğu dikkate alındığında Kanunun 12’nci maddesinin 1 numaralı fıkrasında yer alan yükümlülüklerini yerine getirmeyen veri sorumlusu hakkında, KVKK’nın 18’inci maddesinin 1 numaralı fıkrasının b bendi uyarınca söz konusu uygulamanın ihbar eden dışında pek çok kişi üzerinde olumsuz etki doğurabileceği, veri sorumlusunun sunduğu hizmet bakımından geniş bir müşteri kitlesi bulunduğu, Şirketin kusuru, ekonomik durumu ve haksızlık içeriği gibi hususlar da göz önünde bulundurularak idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

Ceza: 250.000,00-TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

2021/85

03/02/2021
Konu: İlgili kişinin Kanunun 11’inci maddesi kapsamındaki başvurusuna veri sorumlusu tarafından verilen cevabın yeterli bulunmaması.

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

İlgili kişinin ürün siparişi verdiği, bu işlem ve veri sorumlusunun e-bültenine kayıt olması esnasında kişisel verilerini işlenmesine ilişkin bir aydınlatmanın bulunmadığı, 26.06.2019 tarihinde veri sorumlusundan buna ilişkin bilgi talep ettiği, veri sorumlusunun 23.07.2019 tarihindeki cevabının ise yeterli bulunmadığı; zira veri sorumlusunun internet sitesinde bulunan ‘‘Kişisel Veriler Politikası’’ (Politika bölümünün bir aydınlatma olmadığı, ‘‘belirli ve açık’’ olmadığı, Politikada IP, Çerez gibi verilerin sayıldığı ancak verilen cevapta bu konulara ilişkin bir bilgilendirmenin yapılmadığı, cevap metni ile Politika’nın çeliştiği, Politikada veri bazında bir bilgilendirmenin bulunmadığı belirtilmiştir. Kurul tarafından gerçekleştirilen incelemeler sonucunda, veri sorumlusunun detaylı bilgilendirme için ilgili kişileri Aydınlatma Metnine yönlendirmesi gerekliliğini yerine getirmediği, veri sorumlusunun internet sitesinin en alt bölümünde bir link olarak yer alan politika metninin internet sitesinden alışveriş yapan ilgili kişilerin aydınlatıldığını ispatta yetersiz kaldığı belirtilmiştir. Bu kapsamda, veri sorumlusuna idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

Ceza: İdari para cezası verilmemiştir.

2020/765

08/10/2020
Konu: Bir banka tarafından Kurul kararı ile verilen talimatın gereğinin yerine getirilmemesi hakkında.

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

Kurul tarafından yapılan incelemler sonucunda, aydınlatma metninin kategorik şekilde ve her bir işleme faaliyeti özelinde olacak şekilde yenilenmesine yönelik veri sorumlusunun talimatlandırılmış olmasına karşın, veri sorumlusu tarafından talimatlandırma kapsamında gerekli işlemlerin yapılmamış olması sebebiyle ve aydınlatma metninin Aydınlatma Yükümlülüğünün Yerine Getirilmesinde Uyuacak USul ve Esaslar Hakkında Tebliğ hükümlerine uygun olarak düzenlenmemesi sebebiyle KVKK’nın 15’inci maddesinin 5 numaralı fıkrası ve 18’inci maddesinin 1 numaralı fıkrasına aykırılık sebebiyle idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

Ceza: 120.000,00-TL idari para cezası uygulanmıştır.

2020/766

08/10/2020
Konu: Bir banka tarafından Kurul Kararı ile verilen talimatların gereğinin yerine getirilmemesi hakkında.

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

İlgili kişi tarafından veri sorumlusu banka hakkında; internet sayfasında aydınlatma metni yerine veri sorumlusunun Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Korunması Politikasına link verildiği, aydınlatma yükümlülüğünün gereğince yerine getirilmediği belirtilmiştir. Kurul tarafından yapılan incelemeler neticesinde, veri sorumlusunun aydınlatma metninde Aydınlatma Yükümlülüğünün Yerine Getirilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ hükümlerine uygun olarak kişisel verilerin hangi kişisel veri işleme şartına dayanılarak işlendiğine ilişkin ayrıntılı bilgiye yer verilmediği, yalnızca KVKK’nın5înci ve 6’incı maddelerinin ilgili fıkra ve bentlerine yer verilmesiyle yetinildiği, aydınlatmanın kişisel verilerin elde edilmesi sırasında ve faaliyet bazlı olarak yerine getirilmesi gerektiği talimatına ilişkin olarak cevap yazısı ile ekinde herhangi bir ifadeye ve tesvik edici belgeye yer verildiğinden bahisle aydınlatma yükümlülüğünün usulüne uygun şekilde yerine getirilmemesi dolayısıyla KVKK’nın 15’inci maddesinin 5 numaralı fıkrasına aykırı hareket edildiğine kanaat edilerek KVKK’nın 18’inci maddesinin 1 numaralı fıkrasının c bendi uyarınca veri sorumlusu hakkında idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

Ceza: 120.000,00-TL idari para cezası uygulanmıştır.

2020/769

08/10/2020
Konu: İlgili kişinin eski çalışanı olduğu şirketi devralan veri sorumlusu şirket tarafından Kanuna aykırı veri işleme faaliyetinde bulunulması.

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

Kurul tarafından, Kişinin kişisel verilerinin 2014-2015 yıllarında işlendiğinin anlaşıldığı, 6698 sayılı KVK Kanunu’nun 07.04.2016 itibariyle yürürlüğe girdiği, söz konusu tarihler itibariyle Kanun’un yürürlüğe girmemiş olması sebebiyle kişisel verilerin elde edilmesi sırasında aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmesinin de mümkün olmadığı, dolayısıyla bu hususta Kanun kapsamında yapılacak bir işlem bulunmadığına,İşverenin çalışanlarının özlük dosyalarını düzenlemesi bakımından veri sorumlusu sıfatını haiz olduğu, bu kapsamda İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamındaki yükümlülükleri dolayısıyla veri işleme faaliyetinin gerçekleştirildiği, söz konusu veri işleme faaliyetinin Kanunun 5. maddesinde yer alan ‘kanunlarda açıkça öngörülme’ ve ‘veri sorumlusunun hukuki yükümlülüğünün yerine getirilebilmesi için zorunlu olması’ şartlarına dayanarak gerçekleştirildiğine, igili kişinin açık rızası olmaksızın sağlık verilerinin işlenmesine ilişkin olarak Kurul tarafından belirlenen özel nitelikli kişisel verilerin işlenmesinde veri sorumlularınca alınması gereken yeterli önlemler alınmak suretiyle mevzuatta öngörülen görevleri kapsamında iş yeri hekimi tarafından sağlık verisinin işlenmesinin mümkün olduğuna, ilgili kişinin ticari elektronik ileti gönderilmek suretiyle kişisel verilerinin hukuka aykırı işlendiği iddiasına ilişkin olarak somut delile rastlanılamadığından Kurum tarafından yapılacak herhangi bir işlem bulunmadığına karar verilmiştir.

Ceza: İdari yaptırım uygulanmamıştır.

2020/559

22/07/2020
Konu: Kişisel verilerin 108 sayılı Sözleşme dayanak gösterilerek yurt dışına aktarılması hakkında.

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

Karara konu olayda, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren veri sorumlusu firmanın yurtdışına yapmış olduğu veri aktarımının hangi hukuki sebebe dayandığı belirtilmesinin talep edilmesi üzerine firmanın “Kişisel Verilerin Otomatik İşleme Tabi Tutulması Karşısında Bireylerin Korunması Sözleşmesine (108 sayılı sözleşme) dayandığı anlaşılmıştır. Bunun üzerine Kurum 108 sayılı sözleşmeye dayanarak yurtdışına veri aktarımının mümkün olup olmadığını resen incelemiştir. Kurulun yapmış olduğu inceleme sonucunda, 108 sayılı sözleşmeye taraf olmanın tek başına ülkeyi güvenli ülke statüsüne sokmayacağını; dolayısıyla kanuna aykırı biçimde yurtdışına kişisel veri aktarımı yapıldığı gerekçesiyle idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Ayrıca yurtdışına aktarılan verilerin silinmesi/yok edilmesi konusunda şirketin talimatlandırılmasına karar verilmiştir.

Ceza: 900.000-TL idari para cezası verilmiştir.

2021/464

16/06/2020
Konu: Bir otoyol işletmesinin veri ihlal bildirimi hakkında karar.

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

Veri sorumlusu tarafından yapılan veri ihlal bildiriminde, kullanılan bordro sistemlerinden kaynaklı bir hata sebebiyle çalışanların diğer çalışanlara ait bordro bilgilerinin görüldüğü ve ihlalden etkilenen kişi sayısının 489 olduğu belirtilmiştir. Kurul tarafından yapılan inceleme sonucunda veri güvenliğini sağlamya yönelik gerekli teknik ve idari tedbirlerin alınmaması sebebiyle veri sorumlusu hakkında idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

Ceza: 60.000,00-TL idari para cezası uygulanmıştır.

2020/404

20/05/2020
Konu: İşverenin, işçisine ait kişisel verileri ile özel nitelikli kişisel verileri; aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirmeden ve hukuka aykırı işlemesi.

Kararı Paylaşın

Karar Özeti:

İlgili kişi tarafından Kurul’a yapılan şikayet sonucu yapılan değerlendirmeler neticesinde, veri sorumlusunun aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirmemesi sebebiyle veri sorumlusu hakkında KVKK’nın 18’inci maddesinin birinci fıkrasının a bendi uyarınca idari para cezası uygulanmasına, veri sorumlusunun çalışanlarının ve yakınlarının açık rızaları olmaksızın kişisel verilerini ve özel nitelikli kişisel verilerini işlediği, işlediği özel nitelikli kişisel veriler bakımından KVKK’nın 4’üncü maddesinde yer alan genel ilkelerden ölçülülük ilkesine aykırı hareket ettiği ve bu verileri yine çalışanlarının açık rızası olmaksızın yurtiçi ve /veya yurtdışına aktarması sebebiyle, KVKK’nın 12’nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan gerekli her türlü teknik ve idari tedbirleri alma yükümlülüğüne aykırılık sebebiyle veri sorumlusu hakkında KVKK’nın 18’inci maddesinin 1 numaralı fıkrasının b bendi uyarınca idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

Ceza: 250.000,00-TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.